Torokgyulladás

Üdvözöllek az oldalamon, ahol a torokgyulladás természetes gyógymódjainak körébe kalauzollak téged. A Nagyi illatoskertje oldalon mélyrehatóan foglalkozunk a torokgyulladás enyhítésének és kezelésének művészetével, kifejezetten az „Aqua herbae” vagyis gyógynövényes vízek alkalmazásával. A propolis, a thymus vulgaris és az echinacea purpurea olyan növények, melyek rendszeresen előtérbe kerülnek írásaimban, hiszen az antimicrobialis és immunstimuláló tulajdonságaik révén kiválóan alkalmazhatók a torokgyulladás természetes kezelésében. A „Natura sanat, medicina curat” – a természet gyógyít, az orvoslás ápol – elvet vallva szeretném segíteni, hogy felfedezd a gyógyító növények erejét és visszatalálj az egészségedhez a torokgyulladás kellemetlen tünetei alatt. Hadd vezesselek el a fitoterápia varázslatos birodalmába, ahol a természet és a gyógyító növények összhangban alkotják a gyógyulás esszenciáját. Ezek a növények közül pár megtalálható a Herbalexikon kártyábani is.

Az alma ecet enyhíti a torok-és garatgyulladást.
Elkészítése: 1 pohár forró vízhez adjunk 1 evőkanál mézet és 1 teáskanál almaecetet.
Alkalmazás: Az italt lassan kortyolgatva igyuk meg, naponta többször is.
Forrás

Főként akkor ajánlott, amikor a torokgyulladás a gégére is átterjedt.
Hozzávalók: földitömjéngyökér, zsályalevél, orbáncfű, citromfű
Alkalmazás: naponta háromszor egy csésze teát fogyasszunk.
Elkészítése: egy evőkanál földitömjéngyökér, egy evőkanál Zsályalevél, egy evőkanál Orbáncfű és egy evőkanál citromfű felaprítjuk. Egy csésze teára egy evőkanál keveréket számítunk. A keveréket leforrázzuk, negyed óráig állni hagyjuk majd gézen átszűrjük.

Forrás

A vérhas gyökér teát Torokgyulladás esetén a kamilla teával felváltva alkalmazzuk.

Hozzávalók: vérhasgyökér, kamilla

Alkalmazás: A teát termoszba tesszük. Óránként, kamillával felváltva gargarizálunk,, mindaddig amíg a panaszok meg nem szűnnek.
Elkészítése: Kettő teáskanál vérhas gyökeret negyed liter hideg vízzel fölteszünk főni. Felfőzzük, majd fedő alatt kb. 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és langyosra hűtjük.

Forrás

                     Zabtea
A zabtea jól bevált torokgyulladás elleni szer.
Elkészítése: 2-3 teáskanál aprított zabpelyhet egy csésze vízzel leforrázunk.
10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Alkalmazása: naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott.

Forrás

                Kamillatea
Elkészítése: 2 teáskanál kamillavirágot (fészekvirágzatú!) ¼ liter vízzel leforrázunk. Fedő alatt 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és langyosra hűtjük.
Alkalmazása: Amíg a gyulladás el nem múlik, óránként felváltva gargarizáljunk vérhasgyökér- vagy tölgyfakéreg-, illetve kamillateával.
A nyálkahártya könnyebben megnyugszik, ha a teát  egy teáskanál vajjal vagy csalánolajjal dúsítjuk.

Forrás

        Fokhagymás citrom
A fokhagymás citrom szintén segít torokfájás esetén.
Elkészítése: 2 gerezd fokhagymát felaprítunk, majd összekeverjük egy citrom levével és 2 evőkanál olivaolajjal.
Alkalmazása: A szerből naponta 3×1 teáskanálnyit fogyasztunk.

Forrás

                   Lenmag
A lenmag gargarizálószerként és borogatásként is kiváló.
Elkészítése: 3 evőkanál lenmagot hűtőszekrényben egy csésze félzsíros tejben meg áztatunk, 2 csésze vízzel felhígítjuk, és röviden felforraljuk.
Alkalmazása: Gargarizálószerként: A leszűrt lenmagot vászon kendőre terítjük, és borogatásként a nyak köré tekerjük.

Forrás

                      Malátaecet
A Malátaecet gargarizáláshoz és inhaláláshoz egyaránt kiváló.
A gargarizálószer elkészítése: az ecetet és sót meleg vízzel elkeverjük.
Az inhalálószer elkészítése: egy rész malátaecetet négy rész forró vízhez adunk. A forró gőzt belélegezzük.

Forrás

   
             Birsalmabor
Elkészítése: 2 érett birsalmát(Cydonia oblonga) apróra vágjunk, és agyagedénybe teszünk. 1 rozmaringágat, 1 kakukkfűágat és 2 szegfűszeget adunk hozzá. Felöntjük 1 l tiszta, száraz fehér borral, és felforraljuk (pl. a sütőben). Ha kihűlt, 1 hétig érintetlenül állni hagyjuk. Ezután 2 evőkanál mézet teszünk bele, és az edényt ismét felmelegítjük 180  °-ra. 10 napra hideg helyre (pincébe) vagy hűtőszekrénybe tesszük, majd leszűrjük. Ha zavaros, melegítsük fel, és szűrjük át megint, mindaddig, amíg a birsalmabor ki nem tisztul.
Alkalmazása: naponta 3×1 evőkanál birsalmabort fogyasszunk.
Vigyázat! Cukorbetegek a bort csak gyümölcscukorral édesíthetik!

Forrás

A tölgyfakéreg-tinktúrát teaként vagy gargarizálószerként alkalmazhatjuk.
Hozzávalók: tölgyfakéreg
Alkalmazás teaként: A tinktúrából egy evőkanálnyit 1 csésze forralt vízbe teszünk. Mézzel vagy gyümölcs cukorral ízesítjük. Naponta három-öt alkalommal fogyasszunk egy csészével.
Alkalmazása gargarizárószerként: 1 teáskanál tinktúrát 1 csésze ásványvízhez adunk. Naponta 3-5 alkalommal gargarizálunk vele.
Elkészítése: 2 evőkanál tölgyfakérget mozsárban megtörünk. Éjszakára agyagtálkában 2 dl vodkába vagy gabona pálinkába áztatjuk. 12 óra  múlva hozzáadunk 1 csésze vizet, alufóliával jól letakarjuk, majd sütőben 180 °-on 1 órán át pároljuk. Ezután kávészűrőn átszűrjük.

Forrás

                    Zsályatea
A zsályatea hatásos gargarizálószer.
Összetétele: 20 g morzsolt tölgyfakéreg, 20 g zsályalevél, 20 g zsályavirág.
Elkészítése: A keveréket felöntjük 1 l vízzel, kis lángon felmelegítjük, röviden felfőzzük. ¼ óráig állni hagyjuk, majd gézen átszűrjük.
Alkalmazása: A készítménnyel naponta többször erőteljesen gargalizálunk.

Forrás

Sós citromlé
A sós citromlé szintén igen jó hatású.
Elkészítése: 1 citrom levét összekeverjük ½ teáskanál tengeri sóval vagy hangyasóval, majd felöntjük 1 pohár meleg, előzetesen felforralt vízzel.
Alkalmazása: a keverékkel naponta 3×4 alkalommal gargarizálunk.
Vigyázat! Magas vérnyomású betegek sóoldatos kezelést ne alkalmazzanak!

Forrás

                                                           Hagymás tej
A hagymás tej jól bevált torokfájás és köhögés elleni háziszer.
Elkészítése: 3 nagy hagymának csak a legkülső héját távolítsuk el, apróra vágjuk, és agyagedénybe tesszük. 1 szegfűszeget, 1 teáskanál barna cukrot és 1 kis kakukkfűágat adunk hozzá, valamint annyi vizet hogy jól ellepje. A keveréket kb. 2 óráig kislángon főzzük, majd leszűrjük, és kipréseljük a hagyma levét.
Fogyasztás előtt ½ csésze hagymalevet felöntünk ½ csésze forró tejjel.
Készíthetünk hideg hagymalé kivonatot is: az apróra vágott hagymát cukorral rétegesen agyagedénybe tesszük. 12 órán át állni hagyjuk, és csak ekkor adjuk hozzá a vizet, majd a levét kipréseljük. A továbbiakban a fentiek szerint járunk el. Ha hagymalét hidegen készítjük, C vitamin-tartalma nem károsodik.
Alkalmazása: naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 1 csésze hagymás tejet

Forrás